27 Μαΐου 2007

Die Familienrepublik (Μπολεκ & Λολεκ)


(Σας το είχα υποσχεθεί)
Οι δύο κύριοι στη φωτογραφία είναι ο Λεχ και ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Μην ρωτάτε ποιός είναι ποιός ακριβώς, αφού είναι προφανές ότι είναι δίδυμοι και μάλιστα από αυτούς που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.
Όλα αυτά δεν θα είχαν ενδεχομένως καμία απολύτως σημασία αν ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ της φωτογραφίας δεν ήταν αντίστοιχα Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Πολωνίας.
Δεν είναι αστείο, ή, εν πάσει περιπτώση, όπως το πάρει κανείς... Οι Πολωνοί, ας πούμε, που το πήραν κάπως για αστείο δεν είναι βέβαιο ότι γελάνε ακόμα...
Το σύστημα εδώ είναι κάπως διαφορετικό από το δικό μας. Ανάποδο για την ακρίβεια. Ο κόσμος ψηφίζει και εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία είναι μια θέση ΜΕ αρμοδιότητες. Πολλές και διάφορες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και ο διορισμός του Πρωθυπουργού, εκ των μελών του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές. Μετά αυτός ο διορισμένος Πρωθυπουργός πρέπει συνήθως να βρει κι άλλους δύο-τρεις για να κάνουν συνασπισμό, αφού το σύστημα είναι ιταλικού τύπου και κάπως έτσι κυβερνιέται αυτή η χώρα.
Ο Λεχ, λοιπόν, που είναι ο Πρόεδρος, διόρισε τον αδελφό του τον Γιάροσλαβ, που είναι Πρωθυπουργός, δίνοντας νέο νόημα και διάσταση στη λέξη οικογενειοκρατία. Θα μου πείτε, αυτοί φταινε, ή ο κόσμος που τους ψήφισε...
Τέλος πάντων, οι δίδυμοι αδελφοί Κατσίνσκι ήταν διάσημοι στην Πολωνία πολύ πριν την κυβερνήσουν στέρεο, αφού έκαναν καριέρα ως παιδιά-θαύματα στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας μάλιστα σε μια εξαιρετικά δημοφιλή ταινία, "Οι δύο που έκλεψαν το φεγγάρι".



Το αν είναι καλοί πολιτικοί ή όχι θα το αφήσω ασχολίαστο. Δεν είναι του παρόντος. Είναι σίγουρα ενδιαφέροντες τύποι. Ο Γιάροσλαβ μένει σε ένα μικρο διαμέρισμα σε μια σοσιαλιστικού τύπου γιγαντο-πολυκατοικία, με τη μαμά του(ς) και δύο γάτες και φοράει σπάνια γραβάτα. Ο δε Λεχ είναι, μεταξύ άλλων, φανατικός αντι-gay και όταν ήταν Πρόεδρος της Βαρσοβίας (κάτι σαν υπερ-Νομάρχης ΜΕ αρμοδιότητες) απαγόρευσε το gay parade, επειδή οι διοργανωτές δεν είχαν (λέει) όλα τα απαραίτητα έγγραφα...
Οι διδυμοι αδελφοί Κατσίνσκι ξεχωρίζουν από μια ελιά στο μάγουλο,, ενώ κάποτε ξεχώριζαν και από ένα μουστάκι που έφερε ο... ο ένας από τους δύο τέλος πάντων.


Το μουστάκι έφερε μαθαίνω ο Λεχ, γεγονός που όπως παρατηρείτε τον έκανε να μοιάζει με έναν άλλο διάσημο συνονόματό του τον Βαλέσα. Ο οποίος. παρεμπιπτώντως, τους μισεί και τους δύο βαθειά...
Οι κακές γλώσσες λένε ότι κάτι παραπάνω ξέρει... .

Άσκηση για το σπίτι:
Ποιός είναι ποιός;

8 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

Είναι μονοζυγωτικοί δίδυμοι γι' αυτό μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό. Εμφιαλωμένο!
Φαντάζομαι ξέρεις ότι το προσωνύμιό τους είναι οι «πάπιες», εξαιτίας της ομοιότητας του επιθέτου τους με τη λέξη πάπια στην πολωνική γλώσσα.
κουακ κουακ

Τα δύο αδέλφια ανήλθαν στην εξουσία με σύνθημα την «ηθική επανάσταση»...
Μπφ χαχουχου
άκου ηθική επανάσταση...
Στο μεταξύ, οι δίδυμοι είναι φιλοατλαντιστές ως το κόκαλο και οπαδοί του Ρόναλντ Ρίγκαν...

να χαρώ εγώ τα Καλουτάκια της Πολωνίας
ή, μήπως, είναι οι Κατσάμπα...
όχι, όχι, οι Τζαβάρα είναι...
Μάλλον, ψέματα. Οι αδερφοί Κατσιμίχα - Λαμπρόπουλοι...

Στη φωτό, από αριστερά προς τα δεξιά είναι Ο Γιάροσλαβ και ο Λεχ Κατσίνσκι.
Τι κερδίζω, είπαμε;

MariaDedoussi είπε...

Μπλουζάκι φυσικά με φωτό και υπογραφές από κάτω. Λεχ (ρίτης) και αδελφός.
Κατάλαβες φίλε μου; Κι ύστερα μου κάνουν κριτική οι Πολωνοί, πώς καταφέραμε λέει και μπήκαμε στην ΟΝΕ με πουστιά και δεν μας πήρε χαμπάρι κανείς και χα χα χα, γελάκια και πονηρές ματιές, εντάξει μωρέ Έλληνες είναι, ξέρεις τώρα, δηλαδή ότι είμαστε χαβαλέδες κι εκείνοι (και όλοι οι άλλοι δηλαδή) είναι οι σοβαροί.
Καπάκια, που λέει και ο γιός μου (βλέπε σχετικό λήμμα-πόστ)...

elafini είπε...

εντυπωσιακό!που να ήταν και τετράδυμα..κυβέρνηση μούρλια...άσχετο..διάβασα πως το αγαπημένο σου χρώμα είναι ένα συγκεκριμένο πράσινο και σε κατασυμπάθησα..άσε που βλέποντας για έναν Van Gogh που πήρες κατά λάθος νόμιζα πως εννοούσες πίνακα και λέω..ωπ! δικιά μας..φαντομάς κτλ..

MariaDedoussi είπε...

Elafini γλυκιά μου, αν είχα αγοράσει πίνακα του Van Gogh κατά λάθος θα ήμουν ο πρωταγωνιστής της διαφήμισης του Τζόκερ: Αφεντικό, πώς από δω; "Τζόκερ, δεν ξέρεις τι έχεις"... Σ αφήνω τώρα για να διαβάσω για την Μαύρη Τουλίπα.

Klearchos είπε...

Στην Πολωνία έχουν δώσει άλλο νόημα στον όρο "οικογενειοκρατία"...

Το πιο αστείο ήταν όταν ο πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί για προσπάθεια δωροδοκίας βουλευτίνας για να στηρίξει την κυβέρνηση του... Αυτή είχε κρύψει κάμερα... Όταν ξεκίνησε τότε ο ντόρος, ο Πρόεδρος δήλωσε: "Στηρίζω ανεπιφύλακτα τον Πρωθυπουργό της χώρας"...

Πάντως δεν σηκώνουν αστεία με πατάτες...

industrialdaisies είπε...

Αν μη τι άλλο, η σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία μας διδάσκει την αξία της οικογένειας...

Αγγλία, Ισπανία, Πολωνία,Ελλάδα... Αδερφάκια, ανήψια, γόνοι και λοιποί έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτά που κάνουν μόνο και μόνο λόγω δεσμών αίματος... Και μετά σου λέει ότι οδηγούμαστε στην αποδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων στα τέλη του 20ου αιώνα και στην αυγή του 21ου.

Μια ματιά στην εξουσία θα μας πείσει για το αντίθετο. Τι εξουσία τι Μαφία, οικογενειακά πράγματα!

Καλό απόγευμα!!!! :)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

άντε, πότε θα ανεβάσεις καινούριο;

:)

Σοφία είπε...

Άκου τι μαθαίνεις... Βρε μήπως είναι ο ίδιος και απλά ρετουσάρουν τις φωτογραφίες για να φαίνεται διπλός?